Losning ICT

Contact opnemen


» Terug naar vorige pagina

20-11-2017

4 tips om je monitor te optimaliseren


In de ideale wereld koppel je je monitor aan je computer en heb je altijd een kristalhelder beeld. Dat is spijtig genoeg niet altijd het geval. Met deze vier eenvoudige tips verbeter je je schermervaring.

De fabrikant van je monitor geeft je normaal gezien aanpasopties via het controlemenu van je scherm, maar je kan ook in je besturingssysteem enkele schakelaars omzetten om je kijkervaring te verbeteren. Met de Creators Update introduceerde Microsoft bijvoorbeeld de mogelijkheid om een blauwlichtfilter te activeren, en om oude apps in een betere resolutie voor je scherm te dwingen. Ik wijs je de weg naar vier interessante opties.


1. Spaar je ogen met Nachtlamp

In Windows 10 heet de blauwlichtfilter officieel ‘Nachtlamp’. Wat doet deze filter van blauw licht precies? Wel, door je scherm een warmere kleur licht te laten uitstralen worden je ogen minder snel moe als je in het donker naar je monitor kijkt. Blauw licht kan je hersenen bovendien in de war brengen en doen denken dat het nog altijd dag is, waardoor je moeilijker in slaap geraakt. Je kan de nachtlamp zowel handmatig in- en uitschakelen als inplannen om op bepaalde tijden aan te springen. Ga naar Instellingen en open de map Systeem, selecteer het submenu Beeldscherm. Scroll in het venster naar het onderdeel Helderheid & Kleur. Hier zal je de optie vinden om de Nachtlamp meteen in te schakelen. Inplannen doe je via Instellingen voor nachtlamp. Schakel Nachtlamp in dit venster inen geef vervolgens de uren in waartussen de filter actief moet zijn. Wil je dit automatisch laten gebeuren wanneer de zon ondergaat, dan moet je je locatie delen met Microsoft via Locatie-instellingen.


2. Forceer de DPI van oude apps

Sommige oude applicaties kunnen onscherp op je scherm tonen. Met de Creators Update voegde Microsoft een nieuwe manier toe om deze toepassingen toch in de pas te laten lopen: je kan hun ingebouwde DPI-instellingen omzeilen en in plaats daarvan je systeem de resolutie van de app laten bepalen. Klik met je rechtermuis op het bureablad-icoon of exe.bestand van de app en open in het menu de knop Eigenschappen. Ga in het venster naar het tabblad Compatibiliteit. Onder Instellingen vind je de optie Gedrag van hoge DPI-schaalbaarheid negeren, duidt hiervoor de optie Systeem (Uitgebreid) aan in het dropdown-menu.


3. Controleer de optimale resolutie

Merk je dat je monitor over de hele lijn een onscherp beeld geeft dat niet aan je verwachtingen voldoet? Controleer voor de zekerheid of je scherm op zijn optimale resolutie staat. Het is een voor de hand liggende tip, maar eentje die al eens over het hoofd wordt gezien. Open de Windows-Instellingen en ga via Systeem naar het submenu Beeldscherm. Check bij het onderdeel Schaal en lay-out of de resolutie op de aanbevolen optie staat. Klik het venster nog niet meteen weg, want hier moet je ook zijn voor de volgende tip.


4. Pas de grootte van iconen, apps en tekst aan

Onder het onderdeel Schaal en lay-out is niet alleen de resolutie van je systeem in zijn geheel aan te passen, je krijgt er ook de mogelijkheid om specifiek de afmetingen van apps, tekst en iconen te veranderen naar je voorkeur. Vooral voor de leesbaarheid van teksten kan dit een groot pluspunt betekenen. Experimenteer met de verschillende schaalopties bij De grootte van tekst apps en andere items wijzigen om de ideale verhouding te vinden, of klik op Aangepaste schaal om nog groter te gaan.


» Terug naar vorige pagina