Losning ICT

Contact opnemen


» Terug naar vorige pagina

31-03-2017

22 splinternieuwe features van Windows 10

Na bijna een jaar wachten sinds de Anniversary Update staat er weer een grote update op stapel. De Creators Update komt op 11 april uit en dit zijn de nieuwe functionaliteiten die je tegemoet kunt zien.

De datum waarop de grote upgrade van Windows 10 - de nieuwste sinds de Anniversary Update vorig jaar - wordt uitgerold, is bekend. Over minder dan twee weken, op dinsdag 11 april, verschijnt officieel de nieuwste versie van het besturingssysteem. De Creators Update is, zoals de naam suggereert, gericht op features voor creatieve gebruikers, maar er zijn ook interessante IT-technische en zakelijke functionaliteiten in de update. Ook is er een nieuw systeem om grote updates af te leveren wat in de nabije toekomst belangrijk gaat worden.

Noot: Een deel van dit artikel verscheen eerder in een inmiddels weer achterhaalde vorm op Webwereld. Deze nieuwe versie is bijgewerkt met de recentste informatie die we hebben geleerd van de builds die het afgelopen half jaar zijn verschenen, tot en met de laatste build, 15063, die nu de officiële upgrade over minder dan twee weken wordt en de huidige Creator Update Preview is.

Een aantal features waarmee werd geëxperimenteerd is nog niet beschikbaar met de aankomende update (neem het knijpen van app-activiteiten in Taakbeheer;
wel is er een volautomatische variant met de nieuwe spelmodus) en deze functionaliteiten hebben we uiteraard weggehaald.
Nadien verschenen verbeteringen die in de uiteindelijke versie zijn opgenomen zijn aan dit verhaal toegevoegd.


1. Windows Update pauzeren

Hoewel vrijwel iedereen het erover eens is dat een bijgewerkte pc van essentieel belang is, willen de meeste gebruikers zelf bepalen wanneer ze worden toegepast - bijvoorbeeld tijdens een vergadering even niet. Je kunt ze vanaf de nieuwe update 35 dagen pauzeren in Pro, Enterprise en Education (nee, niet voor gebruikers van Home).Dat betekent dat je meer tijd hebt voor als een patch problemen blijkt te geven en even later een bugfix volgt. Ook kun je bepalen of Windows 10 ook drivers bijwerkt. Jammer dat dit allemaal niet beschikbaar is voor Home en dat lijkt een beetje een flauwe uitzondering. Hopelijk voegt Microsoft dit in de toekomst ook nog toe voor thuisgebruikers.

2. Legacy-apps moderner

Met de nieuwe update kunnen ook traditionele programma's gebruik maken van meer moderne Windows-features als Ink, de Live-tegels en het Meldingencentrum.
De vorig jaar geïntroduceerde Desktop Bridge moet ontwikkelaars en bedrijven eindelijk overtuigen om ook W32-applicaties over te zetten op het Universal Windows
Platform en vanaf de Creators Update kunnen .NET en Win32-API's ook worden aangesproken door UWP. Daarmee kunnen traditionele applicaties makkelijker herschreven worden en als AppX worden gepubliceerd in de Windows Store.

3. Startmenumappen

Gebruikers van Windows Phone hebben al lang de optie om tegels uit het startmenu samen te voegen in een map door ze te slepen en bovenop elkaar te laten vallen. Die optie wordt nu ook toegevoegd aan Windows 10. Het resultaat is een netter startmenu, maar dan zonder de realtime update-effecten die je ziet in een Live Tile.

4. Privacy-instellingen

Het verschijnen van Windows 10 in de zomer van 2015 ging gepaard met twee controverses: de zware dwang waarop gebruikers naar het nieuwe platform werden geduwd en diepgewortelde zorgen om privacy.
Het eerste probleem is verdwenen met het verdwijnen van het aanbod om gratis te upgraden naar de nieuwe versie.
Microsoft probeert iets aan het tweede issue te doen met een nieuw privacy-overzicht als je de update installeert.
Het goede nieuws is vooral dat dit overzicht simpel te begrijpen is en Microsoft transparanter is geworden over welke data worden verzameld.
Het slechte nieuws is dat je hiermee niet de volledige toegang van Microsoft naar je pc kunt afknijpen, daarvoor moet je nog steeds naar de instellingen - en zelfs dan is het complex en niet volledig.

5. W10 Mixed Reality
De nieuwe update bevat ook de lang geleden aangekondigde VR-verbeteringen in Windows 10. De Holographic Shell zorgt voor ondersteuning van apps die virtual- en/of augmented reality gebruiken. Met de Shell heb je een holografische Windows-UI om te navigeren binnen de software. Als je een van de mensen bent die een dure HoloLens developer kit in huis gehaald heeft, vanaf deze update werkt het direct binnen Windows 10.Maar ook voor de betaalbare VR-avonturen die ons dit jaar te wachten staan is de Shell een belangrijke toevoeging om Windows te gebruiken in een virtuele omgeving. Een breed scala aan hardwarepartners van Microsoft staat te trappelen om betaalbare Windows 10 VR-headsets op de markt te brengen, van prijzen vanaf een euro of 300. Helaas is nog geen van deze hardware daadwerkelijk verkrijgbaar op het moment dat de update wordt uitgerold.

6. Kleinere updates

Grote updates van Windows 10 worden ná de Creators Update uitgevoerd via het Unified Update Platform (UUP) om het updaten makkelijker en beter beheersbaar te maken. Daarmee worden er geen grote uniforme updates meer losgelaten op alle Windows 10-gebruikers, maar wordt het mogelijk om updates uit te rollen voor de specifieke hardware waar hij op wordt uitgevoerd. Dat levert een flinke ruimtebesparing op, volgens Microsoft ongeveer een derde kleiner dan de updates die je nu krijgt.

7. Nachtlamp

Blauw licht na zonsondergang rommelt met onze biologische klok, omdat de hersenen het slaapopwekkende hormoon melatonine aanmaken als de avond valt.
Door blauw licht wordt dat proces niet gestart en beeldschermen houden ons daarom wakker. Het verlies van slaap wordt in diverse onderzoeken oorzakelijk in verband gebracht met onder meer overgewicht tot kanker. Diverse apps en besturingssystemen zijn overgestapt op het toevoegen van filters die blauw licht terugdringen. Vanaf nu kun je blauw licht filteren in de feature Nachtlamp (Systeem > Beeldscherm) tussen bepaalde uren van de dag en de kleurtemperatuur van het beeldscherm aanpassen, zodat het staren naar een Windows 10-scherm je niet meer naderhand wakker houdt.

8. Dynamisch vergrendelen

De dagen dat je Windows-knop en L indrukte als je wegliep bij je pc liggen achter ons.
Windows Hello gebruikt biometrische sensoren zoals Intels RealSense-camera's om je automatisch in te loggen op de pc als je erachter gaat zitten. Dynamisch vergrendelen doet het tegenovergestelde: de feature vergrendelt de pc als je wegloopt. Dat doet hij nu door je smartphone te koppelen met Bluetooth om te detecteren dat de gebruiker vertrekt.

9. Tabblad-preview Edge

In veel andere browsers kun je al een tabblad previewen als je eroverheen beweegt, maar deze feature is nu ook toegevoegd aan de standaardbrowser van Windows 10.
Naast de tabbladen in de bovenbalk van Edge zie je een pijlte omlaag en als je hierop klikt zie je geminiaturiseerde versies van alle openstaande tabs.

10. Tabbladen wegzetten

Soms wil je met een schone lei beginnen, zegt Microsoft. In Edge kun je tabbladen even opzijzetten in een aparte kolom, zodat je ze even niet meer ziet, maar waar je straks nog wel wat mee gaat doen. Ja, je kunt Edge ook op een nieuw venster open en daar zulke tabbladen in openen, maar dit schijnt de resources van je machine minder zwaar te belasten.

11. PowerShell i.p.v. opdrachtprompt

De aloude opdrachtprompt wordt steeds meer naar de achtergrond gedrukt ten faveure van beheertool PowerShell. Als je nu rechtsklikt op de menuknop linksonder, in een lege ruimte in de Verkenner of als je Windowstoets +X intoetst, zie je in plaats van 'Opdrachtprompt' nu 'PowerShell' in het uitvouwmenu. De opdrachtprompt is er overigens nog steeds, maar als je hem op de oude manier terugwilt, er is een optie om dit menu-item weer te vervangen door Opdrachtprompt in Persoonlijke Instellingen > Taakbalk.

12. E-bookondersteuning

Vanaf de Creators Update is er een e-booksectie in de Windows Store. Die lees je vervolgens in standaardbrowser Edge die ook een venster voor boeken krijgt. Je kunt ook e-bookformaten als ePUB's lezen. Verder is er ondersteuning voor bladwijzers, meerdere lettertypegroottes en het opzoeken van definities.

13. Apparaatbeheer

Het instellingenmenu is in de Creators Update opgeschoond en netter gemaakt. Een van de pagina's die het meest is veranderd is die van Apparaten. Je randapparatuur wordt nu logischer op categorie weergegeven en je hoeft niet meer alles na te lopen in verschillende instellingenpagina's om een apparaat te vinden en af te richten.

14. Versimpelde thema's

De meeste gebruikers pakken een thema en veranderen die nooit, mogelijk omdat het makkelijker is dan in de instellingen duiken om het te veranderen. In de persoonlijke instellingen is de pagina Thema's vernieuwd en duidelijker georganiseerd, zodat je sneller wijzigingen aanbrengt.
Nog een toevoeging is de hulp aan de rechterkant voor gebruikers die meer uitleg willen over de verschillende functies.

15. Beeldscherminstellingen veranderd

Het beeldschermmenu in Instellingen > Systeem > Beeldscherm is in de Creators Update ook onder handen genomen. Het grootste verschil is dat resolutie weer een belangrijk element is geworden die je hier kunt aanpassen, wat een bizar ontbrekende instelling was in de eerdere officiële versies van Windows 10. Daarnaast is er de eerder besproken feature 'Nachtlamp' om blauw licht te verminderen.

16. Verbeteringen in Verteller met braille

Windows heeft toegankelijkheidsopties voor mensen met slecht zicht.
Zo heb je Verteller, dat de inhoud van Windows-onderdelen uitspreekt voor slechtzienden.
Verteller werkt nu in WindPE (om Windows te repareren), WinRE (om een recovery te maken) en Windows zelf. Ook is er in een eerdere build van februari de langverwachte ondersteuning van braille toegevoegd.

17. GSOD

Om zich te onderscheiden van een BSOD in de normale versie van Windows, krijgen Insiders voortaan een Groen Scherm des Doods voorgeschoteld.
Het idee is dat IT'ers en gebruikers meteen zien of een probleem zich voordoet op een productiesysteem of een testmachine, zodat makkelijker bepaald kan worden of deze foutmelding prioriteit verdient.

18. Flash gemakkelijker

In Windows 10-standaardbrowser Edge is het uitvoeren van plugin Flash click-to-play geworden, wat een trend is die veel browsers volgen. omdat het bij sommige gebruikers niet duidelijk is waarom content niet wordt afgespeeld, heeft Microsoft nu, zoals meerdere browsers plegen te doen, een puzzelstukje toegevoegd aan het eind van de adresbalk.
Als je daarop klikt, wordt Flash-content voor deze site elke keer dat je terugkeert wel automatisch gestart.

19. Ruimtebesparing

Als laatste dan, al deze nieuwe features kunnen kostbare ruimte opslokken en een nieuwe feature zorgt ervoor dat er weer plek wordt gecreëerd. Een nieuwe optie 'Slim opslaan onder Instellingen > Systeem > Opslag zorgt ervoor dat onbenodigde items (zoals de temp-map van internetbestanden en bestanden die al meer dan dertig dagen in de prullenbak zitten)
automatisch worden verwijderd.

20. Paint 3D

Paint, het tekenprogramma dat we al jaren kennen, heeft een moderner broertje gekregen waarin je driedimensionale objecten kunt manipuleren.
Het zit al voorgeladen met enkele modellen om mee te experimenteren en de software heeft allerlei tools en filters om 2D-objecten naar 3D te renderen.
De app werkt ook met Remix 3D, een website met 3D-beelden die andere Windows 10-gebruikers hebben gemaakt.

21. Gaming

In de instellingen vind je een hele nieuwe sectie die gericht is op gamers (met name Xbox-gebruikers). Hier vind je ook de veelbesproken spelmodus. Hierin worden hardwareresources vrijgemaakt en zoveel mogelijk aan de draaiende game gegeven, zodat die de hoogste prioriteit krijgt en soepeler zou moeten draaien.
Ook kun je in de game-balk, waarmee je opnames start of schermafbeeldingen maakt, beheren via het tabblad Gaming.

22. Lijn voor lijn gummen
Windows Ink heeft een handige en broodnodige toevoeging: de gum is uitgebreid om een lijn te wissen. Zo gum je in plaats van een hele streep pixels in een beweging bijvoorbeeld de lijn die andere Ink-toevoeging in de weg staat uit. We denken dat je Windows Ink niet per se hoeft te gebruiken, maar als je dat wel doet is dit een handige tool.
» Terug naar vorige pagina